Aurora Astrilde

 

Informatie:

Het is helaas jammer dat men in de liefheberij nog zo weinig aandacht besteed aan deze vogel. Deze vogels hebben geen felle kleuren, maar de zachtegras-blauwe kleur vermengd met het zachte rood op de vleugels en stuit maakt deze vogels tot een sieraad in onze volière.

Opvoeding / verzorging:

In het land van herkomst leven aurora astrilde in droge gebieden, dus moet rekening worden gehouden met een droge atmosfeer. Enkele weken is een temperatuur van 25 graden en het vochtgehalte zeker niet hoger dan 50% zullen de vogels zich zeer goed aanpassen. Ook deze soorten het gehele jaar dierlijk voedsel bijvoeren. Dit kan in de vorm van wat meelwormen per dag tot enkele miereneitjes. Ook bij gedroogd insektevoer vermengd met wat eivoer, wat snippers groenvoer of gekiemde zaden zullen de vogels het uistekend doen.

Kweek Info:

Het nest wordt graag onder een struik of in hoog gras gebouwt, maar als er geen geschikte plaats is, maken zij ook gebruik van nestkastjes, voor het bouwen van het nest gebruiken zij lang verdord gras en maken het nest af met veertjes. De eitjes zijn wit tot zeer lichtblauw met wat stippels of lichte streepjes. Vele vogelliefhebbers denken nog dat alle holenbroeders witte eitjes leggen, bij de aurstralische prachtvinken is dat juist, maar de afrikaanse holenbroeders leggen veelal heel licht gekleurde eitjes. De aurora astrilde broedt goed, maar bij het grootbrengen van de jongen vogels moet u wel rekening houden met levend voedsel. In de natuur voeden zij de eerste 5a6 dagen de vogels uitsluitend met levende insekten. Daarna geginnen zij groenvoer en zaden bij te voeren. Dit groenvoer mag niet nat zijn , het veroorzaakt diarree bij de jongen vogels.Het is aan te bevelen de zaden zoals gierst eerst even te koken, enkele minutenis al voldoende, of de zaden geweekt te geven, wel oppassen voor schimmel, natte zaden schimmelen zeer snel. Gekiemde zaden, zoals graszaad is een uitstekend voedsel. Als levend voedsel meelwormen, kunnen heel gegeven worden daar deze vogels de wormen uitpellen, verder miereneieren, maden, vliegjes en ook bloedwormpjes.

De Gekleurde Zanger - C.L.W.Noorduijn | info@vogelvereniginglochem.nl